25 Ağustos 2014 Pazartesi

WAR THUNDER OYUN SÖZLÜĞÜ

WoT Sözlük, sizlerin oyun içinde ve forumda karşılaşabileceğiniz bazı kelimelerin ne anlama geldiğini anlatmak için resmi WoT wiki sayfasından derlenmiştir. Biliyorum ki çoğu kelime eksik ve burada yok. Karşılaştığınız hataları ve eklenmesini istediğiniz kelimeleri WoT Türkçe Forum kanalıyla bana bildirirseniz gerekli güncelleme hemen yapılacaktır... 


1 shot/1 shotted: Tek atışla ölmek veya öldürmek. 

88: 8.8 cm çapındaki alman toplarının genel adı. (8.8 cm PaK 36 L/56, 8.8 cm KwK L/71, vb.). 

AFK: Away From Keyboard / Klavye Başında Değil kelimelerinin kısaltılmış hali. Maçlara giren, maçın başlamasına rağmen oyuna katılmayan oyunculara söylenen bir kısaltma. 

Ammo/Ammunition: Oyunda kullanılan ve maçlara çıkmadan önce kontrol etmeniz gereken mühimmata verilen isim.

AP: Zırh Delici Mermi. 

Arty: Artillery, SPG (Self Propelled Guns / Kundağı Motorlu Top) WoT içinde bir tank gibi yüzyüze savaşa girmeyen, bir tepe, engel ardından eğimli atışlar yapabilen zırhlı araç türü. 

Barn: ARL 44 tankının stok taretine verilen isim. 

Base: Bir bayrak ve beyaz bir daire ile belirlenmiş, oyuncuların oyuna başladıkları alan. 

Bbiab: Be Back In A Bit / Biraz geri gel kelimelerinin kısaltılmış hali.

BiA: Brothers in Arms, Bir mürettebat yeteneği. (Detaylı açıklama için bknz. Mürettebat Bölümü)

Binoflauge: Dürbün modülü ve kamuflaj ağı modülünün aynı tank üzerinde kombine edilmiş olduğunu anlatan ifade (Binoculars ve Camouflage Net) 

Bot:" Robot" kelimesinin kısaltması. İllegal eklentilerle, zahmetsizce kredi ve tecrübe puanı toplamak için, klavye başında olmadan, otomatik olarak maçlara sokulan tank/oyuncu. Bunlar görüldüğü yerde şikayet edilmelidir. 

Bounce: Bir tanktan seken veya delemeyen atışa verilen isim. 

Brawler: Yakın mesafe savaşta iyi olan tanka verilen isim. Bu tip tanklar genelde iyi bir zırha ve güçlü ancak %100 isabetli bir topa sahip olabilir. Bir Flanker (Anlamı için aşağıya bakın) olmadıkça çok hızlı tanklar değillerdir. Ancak bir düşmanla yüzyüze savaşmak için iyilerdir. 

Brb: Be Right Back / Yakında geliyorum kelimelerinin kısaltılması. Çok kısa süreliğine bilgisayar başından kalkıp hemen geri gelecek oyuncular için kullanılır. AFK’dan farklıdır. 

Buff: Bir modül, tank veya teçhizatın özellikleri ile oynayıp eskisine göre daha güçlü hale getirme olayıdır. Bu işlem oyun programcıları tarafından zayıf olarak görülen ve/veya yeniden dengelenmeye ihtiyaç duyulan oyun öğeleri üzerinde yapılır. 

Camo Net: Camouflage Net /Kamuflaj Ağı modülünün kısaltması. 

Cannon of Death/Death Cannon: Standart AP mermi ile ortalama 750 hasarın üzerinde hasara neden olabilen toplara verilen isim. (SPG topları hariç)    

Camper: Bir maçta çoğunlukla tek bir pozisyonda sabit duran, saldırmaktan ziyade düşmanın kendine gelmesini bekleyen oyunculara verilen isim. Çoğunlukla olumsuz ve aşağılayıcı bir anlamda kullanılır. Bununla birlikte arty’i koruyan tanklara da benzer isim verilir. 

Campinovka: Çok fazla kamp yapan oyuncu nedeniyle Malinovka haritasına verilen takma isim. 

Cap: Düşman üssünün ele geçirilmesi, Capture kelimesinin kısaltması. 

CC:Community Contributor / Topluluk Katılımcısı kelimesinin kısaltması.

Clown Skin: Tankların zayıf noktalarını gösteren ve bir mod paketiyle yüklenen tank kaplamasına verilen isim.

Creds: Credits / Kredi. WoT'un oyun içi para sisteminde kullanılan değer. Gümüş olarak da bilinir. 

Critical Hit, Crit: Tanka hasar veren ve bir modülü çalışmaz hale getiren ve/veya bir mürettebat üyesini öldüren atışa verilen isim. 

Cya: See Ya! / Görüşürüz anlamındaki kısaltma. 

Def: Defend base / Üssü Savun! Üssünüzü savunmanız için söylenen kısaltma. 

Derp Gun/Troll Gun: Tek atışta büyük bir zarar verebilen, uzun bir reload süresine ve düşük deliciliğe sahip topların genel adı. Bu toplar kısa namlulu ve genelde oyuncuların HE/HEAT mermi attığı toplardır. Arty topları derp gun değildir. Derp gun sıradan tanklara ve TD'lere takılan toplardır.

DEV/DEVs: WoT yapımcılarına verilen developer/developers isminin kısaltması.

Ding: Seken atışa verilen diğer bir takma isim. 

Face Hugging: Kullandığınız tankın gövdesinin ön tarafını düşmanın gövdesinin ön tarafına dayayarak savaşmayı amaçlayan bir taktik şekli. 

Finger of God: Genelde tier 10 arty için kullanılan bri kısaltma.

Flank: Haritanın sizin base'inize göre sağ ve sol taraflarına verlen isim. Oyun içinde genellikle "right side, left side" kullanılmaz. Left flank, right flank terimleri kullanılır.

Flanker: Bir takım arkadaşınız ile veya tek başına iken, düşman tankına yanlardan veya arkadan saldırma konusunda başarılı olan tanklara verilen isim. "flanking tank" olarak da kullanılır. Bu tanklar çoğunlukla hızlı, manevra kabiliyeti yüksek ancak düşmanla önden karşılaştığında zayıf kalan tanklardır. Fransız ve Amerikan otomatik yükleyicili tankları bu tip tankların en güzel örnekleridir.

FTW: For The Win / Kazanmak İçin kelimelerinin kısaltması. 

gg: Good Game / İyi Oyunlar kelimelerinin kısaltması. Kazanılan oyunun sonunda söylenir.

gl: Good Luck! / İyi Şanslar kelimelerinin kısaltması. Oyunun başında söylenir.

gj: Good Job / İyi İş kelimelerinin kısaltması. Sizden üst seviyede veya daha avantajlı bir konumda olan bir düşmanı yokettiğinizde, zor bir durumdan kurtulduğunuzda veya çok iyi bir oyun çıkardığınızda söylenir. Takdir etmek anlamını içerir. Bazı oyuncular kazanılan bir maçın sonunda da söyler.

Gold: Gerçek parayla satın alınan, çeşitli malzemeler, Premium tanklar ve Premium üyeliğin alınmasına yarayan bir oyun içi para birimi.

Gold Consumables: Sadece gold ile alınabilen sarf malzemeleri.  

Gold Round / Shell / Premium Mermi: Gold ile alınabilen HEAT ve APCR kısaltmalarıyla bilinen özel mermiler. Bu tip mermilerin deliciliği standart mermilere göre çok daha fazla olup verdikleri hasar hemen hemen aynıdır. Eskiden sadece altın le alınabiliyorken şu anda bu tip mermiler kredi ile de alınabilmektedir. 

Grilled: Mühimmat deposu patlayan ve/veya çıkan yangın sonucu yokolan tanklara verilen takma isim. 

gs/ns: Good Shot/Nice Shot - İyi Atış / Güzel Atış kelimelerinin kısaltması.  

gtg/g2g: Got to Go / Gitmek-İlerlemek Zorundayım kelimelerinin kısaltması. 

Gun Elevation: Bir tank topunun yatay eksende yukarıya doğru kalkacağı maksimum açı miktarı. 

Gun Depression: Bir tank topunun yatay eksende aşağıya doğru eğileceği maksimum açı miktarı. 

Hf: Have Fun / İyi Eğlenceler kelimelerinin kısaltması. Oyunun başında söylenir.

HT: Heavy Tank / Ağır Tank kelimelerinin kısaltması.  

HUD: Heads up Display kelimelerinin kısaltması. Hedef imleci, mesafe, can durumu gibi aktif oyun ekranına verilen isim. “V” tuşu ile kapatılıp açılabilir. 

Hull Down: Tankınızın gövdesini herhangi bir engel arkasına saklayıp sadece taretinizi gösterecek şekilde durmanız ve ateş etmenizi belirten tanım. 

Humping Brick: Arty atışından korunmak için sağlam bir binanın ardına saklanmak olayı. 

IMHO: In My Honest Opinion / Dürüstçe Söylemeliyim ki  kelimelerinin kısaltması.

IMO: In My Opinion / Bence kelimelerinin kısaltması. 

K: OK / Tamam kelimesinin kısaltması. 

Keeper: Çok sevdiğiniz ve bir sonraki tanka geçmek için bile satmayıp garajınızda tuttuğunuz tank. 

Keyboard Warriors: Çok fazla konuşan ancak oyunda herhangi bir varlık gösteremeyen oyunculara verilen isim.

Kill: Oyunda patlattığınız tankların herbirine verilen isim.

Kill Stealer: Sizin hasar verdiğiniz ve çok az bir canı kalan (Ölmesi için tek atışınızın yeterli olduğu) tankı sizin yerinize vurarak öldüren böylece sizin alacağınız kredi ve XP bonusunu çalan oyunculara verilen isim. Yalnız bu tanımı siz zor durumdayken düşmanı vurup öldüren “yardımsever” oyuncularla karıştırmayınız. 

Kto: Lehçede “kim” anlamındaki soru kelimesi. Genelde “pl” kısaltması da eklenir ve “Polonyalı Kim / Polonyalı Var mı” anlamı oluşur. 

Lemming Train: Takımınızdaki tankların büyük bir çoğunluğunun haritanın sadece bir tarafına yönelmesi ve diğer tarafın savunmasız kalmasını ifade eden tanım. Sadece “lemming” olarak da kullanılabilir. Normalde lemming dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan, yaklaşık 40 gr ağırlığında fare benzeri ufak  bir kemirgendir. WoT içinde bu hareketi yapanlar için biraz hakaretvari anlamda kullanılır.

Light: Light tank / Hafif Tank kelimelerinin kısaltması. WoT içinde genelde gözcülük ve düşmanın gerisine kaçıp karışıklık çıkarmak amacıyla kullanılan tanklardır.   
LL: Lend Lease kelimelerinin kısaltması. Aslında bir İkinci Dünya Savaşı terimi olup WoT içinde bu tip tankları üreten ülke ağacı haricinde başka bir ülke ağacı içinde olan tankları anlatır. Mesela hem İngiliz hem Sovyet ağacında olan Valentine II, Matilda tankları Lend Lease tanklardır. 

LOL: Laughing Out Loud / Sesli Gülmek kelimelerinin kısaltması. Oyun içinde komik bir olay/konuşma sırasında söylenir. 

LOL-Traktor: Alman tier 1 tankı Leichttraktor’ün takma adı. Bazen oyunda görülen diğer tier 1 tankları anlatmad da kullanılır. Mesela bazı oyuncular üst tier (6-7-8) maçlara müfreze yapıp girerken müfreze üyelerinden biri tier 1 tankla oyuna girer. Bu durumda da bu kelime kullanılır. 

Magical Forest: Murovanka haritasındaki ormanın takma adı.

Med: Medium Tank / Orta Tank kelimelerinin kısaltması. Oyunun asli vurucu güçlerinden birini oluşturan, keşif/av amaçlı kullanılan tanklara verilen isim. 

Mini Map: Savaş ekranının sağ alt köşesinde yeralan ve takım arkadaşlarınız ile düşmanlarınızın yerini gösteren harita. “M” tuşu ile kapanıp açılır. Sizin belirleyebileceğiniz tuşlarla büyütülüp küçültülebilir. 

MM: Match Maker / Oyun Kurucu. Rastgele maçlardaki takımları oluşturan bilgisayar programının adı. Bu sistem oyuna girmek için bekleyen oyuncular arasında bazı kurallar dahilinde bir sıralama yapabilen sofistike bir algoritma içerir. Bazı durumlarda karşılıklı olarak oldukça dengeli takımlar kurabilen MM, kimi zaman gerçekten uyumsuz takımlar da kurabilmektedir. Oyuncular MM’den nefret etmeye bayılır. 

Moin/Moin moin: Oyuncuların birbirlerini selamlamakta kullandıkları bir kelime. Kuzey Almanya'ya özgüdür ve oyunun başında söylenir.

Mod: Moderator kelimesinin kısaltması. WoT oyunu ve forumu içindeki yöneticilere verilen kısaltma.  Ayrıca oyunda görsel ve işitsel modifikasyonlar yapılmasına olanak veren ve oyun fanları tarafından yazılan küçük yazılım paketlerinin ortak adı. 

Mod: WoT içindeki ekranları, garajı, çeşitli görsel öğeleri değiştirmek için kullanılan, oyuncuya daha rahat ve görsellik anlamında güçlü bir oynanabilirlik sunmayı hedefleyen küçük program paketleri.  

Nerf - Bir modül, tank veya teçhizatın özellikleri ile oynayıp eskisine göre daha zayıf hale getirme olayıdır. Bu işlem oyun programcıları tarafından güçlü olarak nitelendirilen ve/veya yeniden dengelenmeye ihtiyaç duyulan oyun öğeleri üzerinde yapılır. 

Noob: Maç içinde takımını düşünmeksizin ve herhangi bir yarar göstermeksizin oyunun hemen başında ölen, takım arkadaşını çeşitli şekilde taciz eden, mevcut istatistikleri ile çok başarılı olmadığı görülen ve genelde henüz çaylak olarak oyuna yeni başlayanlar için kullanılan bir takma isim. Ayrıca oyun sırasında yapılmaması gereken amatörce hareketler yapanlar için de kulanılır. Oyun içi kullanımı genellikle aşağılama anlamı içerir. 

Nvm: Nevermind / Boşver kelimesinin kısaltması. 

o7 – Selam anlamındaki kelimenin kısaltması. Sıklıkla oyun içinde görülen arkadaşlara ve klan üyelerine selam vermekte kullanılır. 

OP: Over Powered / Aşırı Güçlü kelimesinin kısaltması. Kendi tierindeki tanklara göre çok güçlü yönleri olan tanklar için kullanılan bir kısaltmadır. Ayrıca "Original Poster" kelimelerinin kısaltması. Forumda, konuyu açan kişiyi ifade eder. 

Panzer: Almanca Panzerkampfwagen/PzKpfw kelimesinin kısaltması. 

Peek-a-boo: Bir köşeden çıkarak düşman tankına ateş etme ve reloading yaparken geriye dönüp bu şekilde savaşmayı anlatan taktiğe verilen takma isim. 

Pen: Penetration / Delme kelimesinin kısaltması. Bir topun delme miktarı veya bir hedefin delindiğini anlatan kısaltma. 

Penetrate: Bir hedefe ateş edip onu delebilme yeteneğini anlatan kelime.

Pwn: Büyük bir çaba göstermeden düşmanınızı öldürmek anlamına gelen kısaltma. Kelime olarak muhtemelen “own” kelimesinin yanlış yazılmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. 

Pwned: Büyük bir çaba göstermeden düşmanınızı öldürmek/ölmek anlamında oyun içinde kullanılan kelime. Mesela bir arty sizi vurursa “pwned by arty!” yazılabilir. 

Prem: Premium kelimesinin kısaltması. Oyun içindeki ayrıcalıklı bazı özellikleri, tankları, malzemeleri anlatan kelime. Premium tanklar, Premium hesap vb. 

R2D2: KV-5 tankının önündeki küçük taretin adı. Oyunun belki de ne meşhur zayıf noktası. Türk oyuncular arasında “Tencere” olarak da bilinir. 

Racked: Tankın mühimmat deposundan vurulması sonucu bir anda tüm canın giderek tankın patlaması olayı. 

Rammer: bir merminin yükleme süresini %10 kısaltan modülün genel adı. 

Ramming: Tankla diğer bir düşman tankına çarparak hasar verdirme olayı. Kütlesi ağır tankların ramming yeteneği daha fazla olmaktadır. 

Rdy: Ready / Hazırım kelimesinin kısaltması. Takım arkadaşınızı desteklemek için hazır olduğunuzu belirtir.

Rebalancing: Yeniden Dengeleme. Bir tankın en yakındaki güncellemede nerfleneceğini anlatan bir terim. 

Repos: Repositioning / Yer Değiştirme kelimesinin kısaltması. Oyundaki bazı oyuncuların haritada yeni bir yere giderken kullandıkları kelimedir. Son dönemde bunun yerine Relocate kelimesi de kullanılmaktadır. 

Rgr: Roger / Anlaşıldı kelimesinin kısaltması.

RNG: Random Number Generator, Oyunda atışlar, çarpma, hareketler vs hasar verici tüm olayların hasar verip vermeyeceğine, topların delip delmeyeceğine, sektirmeye vb tüm dinamik olaylara yön veren algoritma. 

ROFL: Rolling On The Floor Laughing / Gülmekten Yerlerde Yuvarlanıyorum kelimelerinin kısaltması. Çok komik olaylar için kullanılır.

RTB: Returning to Base or Return to Base / Üsse dönün anlamında kullanılan kelimelerin kısaltması.

Rush: (Suiscout) / Akın. Direkt veya dolaylı olarak bir istikametten düşman üzerine toplu olarak saldırma taktiği. Bazıları bu durumu Kamikaze olarak da adlandırır. Genellikle saldıran tarafın toptan imhasıyla sonuçlanan ve maçın kaybedilmesine yol açan bir taktik hatadır. 

Rusher: Akıncı. Rush /Akın olayına katılan her bir oyuncuya verilen bir isim. Oyun içinde kullanıldığında olumsuz bir anlam içerir. 

Scout: Düşmanın haritadaki yerini belirlemek için kullanılan tank veya yapılan görevdir. Genellikle light/hafif tanklar bu işi yaparken medium/orta tanklar ve yeri geldiğinde diğer sınıftaki tanklar da bu amaçla kullanılabilir. 

WoT Sözlük, sizlerin oyun içinde ve forumda karşılaşabileceğiniz bazı kelimelerin ne anlama geldiğini anlatmak için resmi WoT wiki sayfasından derlenmiştir. Biliyorum ki çoğu kelime eksik ve burada yok. Karşılaştığınız hataları ve eklenmesini istediğiniz kelimeleri WoT Türkçe Forum kanalıyla bana bildirirseniz gerekli güncelleme hemen yapılacaktır... lantirn161
(Katkıda Bulunan: iai77)

1 shot/1 shotted: Tek atışla ölmek veya öldürmek. 

88: 8.8 cm çapındaki alman toplarının genel adı. (8.8 cm PaK 36 L/56, 8.8 cm KwK L/71, vb.). 

AFK: Away From Keyboard / Klavye Başında Değil kelimelerinin kısaltılmış hali. Maçlara giren, maçın başlamasına rağmen oyuna katılmayan oyunculara söylenen bir kısaltma. 

Ammo/Ammunition: Oyunda kullanılan ve maçlara çıkmadan önce kontrol etmeniz gereken mühimmata verilen isim.

AP: Zırh Delici Mermi. 

Arty: Artillery, SPG (Self Propelled Guns / Kundağı Motorlu Top) WoT içinde bir tank gibi yüzyüze savaşa girmeyen, bir tepe, engel ardından eğimli atışlar yapabilen zırhlı araç türü. 

Barn: ARL 44 tankının stok taretine verilen isim. 

Base: Bir bayrak ve beyaz bir daire ile belirlenmiş, oyuncuların oyuna başladıkları alan. 

Bbiab: Be Back In A Bit / Biraz geri gel kelimelerinin kısaltılmış hali.

BiA: Brothers in Arms, Bir mürettebat yeteneği. (Detaylı açıklama için bknz. Mürettebat Bölümü)

Binoflauge: Dürbün modülü ve kamuflaj ağı modülünün aynı tank üzerinde kombine edilmiş olduğunu anlatan ifade (Binoculars ve Camouflage Net) 

Bot:" Robot" kelimesinin kısaltması. İllegal eklentilerle, zahmetsizce kredi ve tecrübe puanı toplamak için, klavye başında olmadan, otomatik olarak maçlara sokulan tank/oyuncu. Bunlar görüldüğü yerde şikayet edilmelidir. 

Bounce: Bir tanktan seken veya delemeyen atışa verilen isim. 

Brawler: Yakın mesafe savaşta iyi olan tanka verilen isim. Bu tip tanklar genelde iyi bir zırha ve güçlü ancak %100 isabetli bir topa sahip olabilir. Bir Flanker (Anlamı için aşağıya bakın) olmadıkça çok hızlı tanklar değillerdir. Ancak bir düşmanla yüzyüze savaşmak için iyilerdir. 

Brb: Be Right Back / Yakında geliyorum kelimelerinin kısaltılması. Çok kısa süreliğine bilgisayar başından kalkıp hemen geri gelecek oyuncular için kullanılır. AFK’dan farklıdır. 

Buff: Bir modül, tank veya teçhizatın özellikleri ile oynayıp eskisine göre daha güçlü hale getirme olayıdır. Bu işlem oyun programcıları tarafından zayıf olarak görülen ve/veya yeniden dengelenmeye ihtiyaç duyulan oyun öğeleri üzerinde yapılır. 

Camo Net: Camouflage Net /Kamuflaj Ağı modülünün kısaltması. 

Cannon of Death/Death Cannon: Standart AP mermi ile ortalama 750 hasarın üzerinde hasara neden olabilen toplara verilen isim. (SPG topları hariç)    

Camper: Bir maçta çoğunlukla tek bir pozisyonda sabit duran, saldırmaktan ziyade düşmanın kendine gelmesini bekleyen oyunculara verilen isim. Çoğunlukla olumsuz ve aşağılayıcı bir anlamda kullanılır. Bununla birlikte arty’i koruyan tanklara da benzer isim verilir. 

Campinovka: Çok fazla kamp yapan oyuncu nedeniyle Malinovka haritasına verilen takma isim. 

Cap: Düşman üssünün ele geçirilmesi, Capture kelimesinin kısaltması. 

CC:Community Contributor / Topluluk Katılımcısı kelimesinin kısaltması.

Clown Skin: Tankların zayıf noktalarını gösteren ve bir mod paketiyle yüklenen tank kaplamasına verilen isim.

Creds: Credits / Kredi. WoT'un oyun içi para sisteminde kullanılan değer. Gümüş olarak da bilinir. 

Critical Hit, Crit: Tanka hasar veren ve bir modülü çalışmaz hale getiren ve/veya bir mürettebat üyesini öldüren atışa verilen isim. 

Cya: See Ya! / Görüşürüz anlamındaki kısaltma. 

Def: Defend base / Üssü Savun! Üssünüzü savunmanız için söylenen kısaltma. 

Derp Gun/Troll Gun: Tek atışta büyük bir zarar verebilen, uzun bir reload süresine ve düşük deliciliğe sahip topların genel adı. Bu toplar kısa namlulu ve genelde oyuncuların HE/HEAT mermi attığı toplardır. Arty topları derp gun değildir. Derp gun sıradan tanklara ve TD'lere takılan toplardır.

DEV/DEVs: WoT yapımcılarına verilen developer/developers isminin kısaltması.

Ding: Seken atışa verilen diğer bir takma isim. 

Face Hugging: Kullandığınız tankın gövdesinin ön tarafını düşmanın gövdesinin ön tarafına dayayarak savaşmayı amaçlayan bir taktik şekli. 

Finger of God: Genelde tier 10 arty için kullanılan bri kısaltma.

Flank: Haritanın sizin base'inize göre sağ ve sol taraflarına verlen isim. Oyun içinde genellikle "right side, left side" kullanılmaz. Left flank, right flank terimleri kullanılır.

Flanker: Bir takım arkadaşınız ile veya tek başına iken, düşman tankına yanlardan veya arkadan saldırma konusunda başarılı olan tanklara verilen isim. "flanking tank" olarak da kullanılır. Bu tanklar çoğunlukla hızlı, manevra kabiliyeti yüksek ancak düşmanla önden karşılaştığında zayıf kalan tanklardır. Fransız ve Amerikan otomatik yükleyicili tankları bu tip tankların en güzel örnekleridir.

FTW: For The Win / Kazanmak İçin kelimelerinin kısaltması. 

gg: Good Game / İyi Oyunlar kelimelerinin kısaltması. Kazanılan oyunun sonunda söylenir.

gl: Good Luck! / İyi Şanslar kelimelerinin kısaltması. Oyunun başında söylenir.

gj: Good Job / İyi İş kelimelerinin kısaltması. Sizden üst seviyede veya daha avantajlı bir konumda olan bir düşmanı yokettiğinizde, zor bir durumdan kurtulduğunuzda veya çok iyi bir oyun çıkardığınızda söylenir. Takdir etmek anlamını içerir. Bazı oyuncular kazanılan bir maçın sonunda da söyler.

Gold: Gerçek parayla satın alınan, çeşitli malzemeler, Premium tanklar ve Premium üyeliğin alınmasına yarayan bir oyun içi para birimi.

Gold Consumables: Sadece gold ile alınabilen sarf malzemeleri.  

Gold Round / Shell / Premium Mermi: Gold ile alınabilen HEAT ve APCR kısaltmalarıyla bilinen özel mermiler. Bu tip mermilerin deliciliği standart mermilere göre çok daha fazla olup verdikleri hasar hemen hemen aynıdır. Eskiden sadece altın le alınabiliyorken şu anda bu tip mermiler kredi ile de alınabilmektedir. 

Grilled: Mühimmat deposu patlayan ve/veya çıkan yangın sonucu yokolan tanklara verilen takma isim. 

gs/ns: Good Shot/Nice Shot - İyi Atış / Güzel Atış kelimelerinin kısaltması.  

gtg/g2g: Got to Go / Gitmek-İlerlemek Zorundayım kelimelerinin kısaltması. 

Gun Elevation: Bir tank topunun yatay eksende yukarıya doğru kalkacağı maksimum açı miktarı. 

Gun Depression: Bir tank topunun yatay eksende aşağıya doğru eğileceği maksimum açı miktarı. 

Hf: Have Fun / İyi Eğlenceler kelimelerinin kısaltması. Oyunun başında söylenir.

HT: Heavy Tank / Ağır Tank kelimelerinin kısaltması.  

HUD: Heads up Display kelimelerinin kısaltması. Hedef imleci, mesafe, can durumu gibi aktif oyun ekranına verilen isim. “V” tuşu ile kapatılıp açılabilir. 

Hull Down: Tankınızın gövdesini herhangi bir engel arkasına saklayıp sadece taretinizi gösterecek şekilde durmanız ve ateş etmenizi belirten tanım. 

Humping Brick: Arty atışından korunmak için sağlam bir binanın ardına saklanmak olayı. 

IMHO: In My Honest Opinion / Dürüstçe Söylemeliyim ki  kelimelerinin kısaltması.

IMO: In My Opinion / Bence kelimelerinin kısaltması. 

K: OK / Tamam kelimesinin kısaltması. 

Keeper: Çok sevdiğiniz ve bir sonraki tanka geçmek için bile satmayıp garajınızda tuttuğunuz tank. 

Keyboard Warriors: Çok fazla konuşan ancak oyunda herhangi bir varlık gösteremeyen oyunculara verilen isim.

Kill: Oyunda patlattığınız tankların herbirine verilen isim.

Kill Stealer: Sizin hasar verdiğiniz ve çok az bir canı kalan (Ölmesi için tek atışınızın yeterli olduğu) tankı sizin yerinize vurarak öldüren böylece sizin alacağınız kredi ve XP bonusunu çalan oyunculara verilen isim. Yalnız bu tanımı siz zor durumdayken düşmanı vurup öldüren “yardımsever” oyuncularla karıştırmayınız. 

Kto: Lehçede “kim” anlamındaki soru kelimesi. Genelde “pl” kısaltması da eklenir ve “Polonyalı Kim / Polonyalı Var mı” anlamı oluşur. 

Lemming Train: Takımınızdaki tankların büyük bir çoğunluğunun haritanın sadece bir tarafına yönelmesi ve diğer tarafın savunmasız kalmasını ifade eden tanım. Sadece “lemming” olarak da kullanılabilir. Normalde lemming dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan, yaklaşık 40 gr ağırlığında fare benzeri ufak  bir kemirgendir. WoT içinde bu hareketi yapanlar için biraz hakaretvari anlamda kullanılır.

Light: Light tank / Hafif Tank kelimelerinin kısaltması. WoT içinde genelde gözcülük ve düşmanın gerisine kaçıp karışıklık çıkarmak amacıyla kullanılan tanklardır.   
LL: Lend Lease kelimelerinin kısaltması. Aslında bir İkinci Dünya Savaşı terimi olup WoT içinde bu tip tankları üreten ülke ağacı haricinde başka bir ülke ağacı içinde olan tankları anlatır. Mesela hem İngiliz hem Sovyet ağacında olan Valentine II, Matilda tankları Lend Lease tanklardır. 

LOL: Laughing Out Loud / Sesli Gülmek kelimelerinin kısaltması. Oyun içinde komik bir olay/konuşma sırasında söylenir. 

LOL-Traktor: Alman tier 1 tankı Leichttraktor’ün takma adı. Bazen oyunda görülen diğer tier 1 tankları anlatmad da kullanılır. Mesela bazı oyuncular üst tier (6-7-8) maçlara müfreze yapıp girerken müfreze üyelerinden biri tier 1 tankla oyuna girer. Bu durumda da bu kelime kullanılır. 

Magical Forest: Murovanka haritasındaki ormanın takma adı.

Med: Medium Tank / Orta Tank kelimelerinin kısaltması. Oyunun asli vurucu güçlerinden birini oluşturan, keşif/av amaçlı kullanılan tanklara verilen isim. 

Mini Map: Savaş ekranının sağ alt köşesinde yeralan ve takım arkadaşlarınız ile düşmanlarınızın yerini gösteren harita. “M” tuşu ile kapanıp açılır. Sizin belirleyebileceğiniz tuşlarla büyütülüp küçültülebilir. 

MM: Match Maker / Oyun Kurucu. Rastgele maçlardaki takımları oluşturan bilgisayar programının adı. Bu sistem oyuna girmek için bekleyen oyuncular arasında bazı kurallar dahilinde bir sıralama yapabilen sofistike bir algoritma içerir. Bazı durumlarda karşılıklı olarak oldukça dengeli takımlar kurabilen MM, kimi zaman gerçekten uyumsuz takımlar da kurabilmektedir. Oyuncular MM’den nefret etmeye bayılır. 

Moin/Moin moin: Oyuncuların birbirlerini selamlamakta kullandıkları bir kelime. Kuzey Almanya'ya özgüdür ve oyunun başında söylenir.

Mod: Moderator kelimesinin kısaltması. WoT oyunu ve forumu içindeki yöneticilere verilen kısaltma.  Ayrıca oyunda görsel ve işitsel modifikasyonlar yapılmasına olanak veren ve oyun fanları tarafından yazılan küçük yazılım paketlerinin ortak adı. 

Mod: WoT içindeki ekranları, garajı, çeşitli görsel öğeleri değiştirmek için kullanılan, oyuncuya daha rahat ve görsellik anlamında güçlü bir oynanabilirlik sunmayı hedefleyen küçük program paketleri.  

Nerf - Bir modül, tank veya teçhizatın özellikleri ile oynayıp eskisine göre daha zayıf hale getirme olayıdır. Bu işlem oyun programcıları tarafından güçlü olarak nitelendirilen ve/veya yeniden dengelenmeye ihtiyaç duyulan oyun öğeleri üzerinde yapılır. 

Noob: Maç içinde takımını düşünmeksizin ve herhangi bir yarar göstermeksizin oyunun hemen başında ölen, takım arkadaşını çeşitli şekilde taciz eden, mevcut istatistikleri ile çok başarılı olmadığı görülen ve genelde henüz çaylak olarak oyuna yeni başlayanlar için kullanılan bir takma isim. Ayrıca oyun sırasında yapılmaması gereken amatörce hareketler yapanlar için de kulanılır. Oyun içi kullanımı genellikle aşağılama anlamı içerir. 

Nvm: Nevermind / Boşver kelimesinin kısaltması. 

o7 – Selam anlamındaki kelimenin kısaltması. Sıklıkla oyun içinde görülen arkadaşlara ve klan üyelerine selam vermekte kullanılır. 

OP: Over Powered / Aşırı Güçlü kelimesinin kısaltması. Kendi tierindeki tanklara göre çok güçlü yönleri olan tanklar için kullanılan bir kısaltmadır. Ayrıca "Original Poster" kelimelerinin kısaltması. Forumda, konuyu açan kişiyi ifade eder. 

Panzer: Almanca Panzerkampfwagen/PzKpfw kelimesinin kısaltması. 

Peek-a-boo: Bir köşeden çıkarak düşman tankına ateş etme ve reloading yaparken geriye dönüp bu şekilde savaşmayı anlatan taktiğe verilen takma isim. 

Pen: Penetration / Delme kelimesinin kısaltması. Bir topun delme miktarı veya bir hedefin delindiğini anlatan kısaltma. 

Penetrate: Bir hedefe ateş edip onu delebilme yeteneğini anlatan kelime.

Pwn: Büyük bir çaba göstermeden düşmanınızı öldürmek anlamına gelen kısaltma. Kelime olarak muhtemelen “own” kelimesinin yanlış yazılmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. 

Pwned: Büyük bir çaba göstermeden düşmanınızı öldürmek/ölmek anlamında oyun içinde kullanılan kelime. Mesela bir arty sizi vurursa “pwned by arty!” yazılabilir. 

Prem: Premium kelimesinin kısaltması. Oyun içindeki ayrıcalıklı bazı özellikleri, tankları, malzemeleri anlatan kelime. Premium tanklar, Premium hesap vb. 

R2D2: KV-5 tankının önündeki küçük taretin adı. Oyunun belki de ne meşhur zayıf noktası. Türk oyuncular arasında “Tencere” olarak da bilinir. 

Racked: Tankın mühimmat deposundan vurulması sonucu bir anda tüm canın giderek tankın patlaması olayı. 

Rammer: bir merminin yükleme süresini %10 kısaltan modülün genel adı. 

Ramming: Tankla diğer bir düşman tankına çarparak hasar verdirme olayı. Kütlesi ağır tankların ramming yeteneği daha fazla olmaktadır. 

Rdy: Ready / Hazırım kelimesinin kısaltması. Takım arkadaşınızı desteklemek için hazır olduğunuzu belirtir.

Rebalancing: Yeniden Dengeleme. Bir tankın en yakındaki güncellemede nerfleneceğini anlatan bir terim. 

Repos: Repositioning / Yer Değiştirme kelimesinin kısaltması. Oyundaki bazı oyuncuların haritada yeni bir yere giderken kullandıkları kelimedir. Son dönemde bunun yerine Relocate kelimesi de kullanılmaktadır. 

Rgr: Roger / Anlaşıldı kelimesinin kısaltması.

RNG: Random Number Generator, Oyunda atışlar, çarpma, hareketler vs hasar verici tüm olayların hasar verip vermeyeceğine, topların delip delmeyeceğine, sektirmeye vb tüm dinamik olaylara yön veren algoritma. 

ROFL: Rolling On The Floor Laughing / Gülmekten Yerlerde Yuvarlanıyorum kelimelerinin kısaltması. Çok komik olaylar için kullanılır.

RTB: Returning to Base or Return to Base / Üsse dönün anlamında kullanılan kelimelerin kısaltması.

Rush: (Suiscout) / Akın. Direkt veya dolaylı olarak bir istikametten düşman üzerine toplu olarak saldırma taktiği. Bazıları bu durumu Kamikaze olarak da adlandırır. Genellikle saldıran tarafın toptan imhasıyla sonuçlanan ve maçın kaybedilmesine yol açan bir taktik hatadır. 

Rusher: Akıncı. Rush /Akın olayına katılan her bir oyuncuya verilen bir isim. Oyun içinde kullanıldığında olumsuz bir anlam içerir. 

Scout: Düşmanın haritadaki yerini belirlemek için kullanılan tank veya yapılan görevdir. Genellikle light/hafif tanklar bu işi yaparken medium/orta tanklar ve yeri geldiğinde diğer sınıftaki tanklar da bu amaçla kullanılabilir. 

Sidescrapping: Bir engel (Bina, kaya vb) arkasında duran tankın karşısındaki düşmana ön tarafı yerine yan tarafını göstererek yaptığı bir hareket olup düşmanın attığı mermiyi sekirmek amaçlıdır. Bu hareketi yaparken düşmana yan zırhınızı helen atışın sekmesi için maksimum eğimli bir açıda çıkarmanız gerekir. AP, APCR mermileri sektirmek için en iyi yoldur. Bununla birlikte karşıdaki düşman deneyimli ise size sekeceğini bildiği AP, APCR yerine HE veya HEAT atacaktır. Unutmayınız ki bu tip mermileri sektirme şansınız yoktur. 

Siema/Siemka/siemanko: Lehçede “Selam” anlamındaki kelime. 

Skin: Oyundaki tankların dış yüzeyindeki kaplamaya verilen isim. Bu kelime genellikle WoT fanları tarafından oyun içindeki tank modellerini şeklen yeniden yapılandıran küçük program paketlerine verilen isimdir. 

Sniper: Düşman tanklarını çok uzak mesafedec vurabilen tanklara verilen genel bir isimdir. Bu tanklar bir noktada beklerken önlerinden ilerleyen diğer tankların/gözcülerin ortaya çıkardığı hedeflere ateş ederler. Alman ağacındaki tanklar iyi sniper tanklar olarak bilinmektedir. 

Spotter: Takımındaki arty, td ve diğer tanklara düşman tankların yerini gösteren tanka verilen isim. Scout ile eşanlamlı sayılabilir.

Steel Rain: Topçu atışı ile sürekli bir şekilde yapılan bombardımana verilen isim. 

Stock: Yeni satın alınan bir tankın üzerine hiçbir modül, parça takılmamış sıfır hali. 

Suiscout ya da Suicide Scout: (Rusher) Maç başlar başlamaz doğrudan düşman üzerine tankını süren oyuncunun yaptığı hareket. Bu tip bir hareket doğrudan doğruya düşman üssüne yapılır ve takımdaki kimse ateş edemz çünkü kimse uygun pozisyona gelememiş ve mermi yükleyememiştir. Bu hareket çabuk bir ölümle sonuçlanır. 

Support Tank: Destek Tankı. Nispeten zayıf zırhlı, iyi bir topu olan ve savaşa arkalardan destek veren tanklara serilen isim. Bir destek tankı asla en önde yer almamalı, genellikle ağır tankların yanında savaş girmelidir. 

TD: Tank Destroyer / Tank Yokedicisi anlamındaki kelimelerin kısaltması. Çoğunlukla taretsiz, çok güçlü bir topa ve ön zırha ancak nispeten zayıf yan ve arka zırhlara sahip tank türü.

TL (DR): Forumlarda kullanılır. Too long, don't read / Çok uzun, okumadım anlamındaki kelimelerin kısaltmasıdır.

Team Killer: Takım arkadaşını kazara veya kasten öldüren takım oyuncusuna verilen isim. Bu oyuncuları açık mavi renkli olarak takım listesinde görebilirsiniz. Bir team killer WoT kuralları gereği otomatik olarak veya raporlanmasına bağlı olarak oyundan geçici veya kalıcı olarak banlanmaktadır. 

Tomato/Domates: Oyuna yeni başlayan ve istatistikleri çok kötü olan oyuncular için kullanılan takma isim. Bu tip oyuncuların XVM görüntüsü kırmızı renkli olduğundan bu isimle anılırlar.

Track: De-track / Paleti Kopar(mak) anlamındaki kelimelerin kısaltması. Bir düşman aracının paletlerini kopartarak tankı hareketsiz hale getirme olayı. Böylece tank kocaman bir hedef haline gelir. Özellikle taretsiz tanklar için bu çok ölümcüldür. 

Track & Splat: Takımdaki arty’nin istediği tankı arama olayı. 

Tracked/De-Track: Bir ya da iki paleti kopartılmış olan tank. 

Troll-Traktor: Tier 10 (veya benzer yüksek seviye) savaşa giren tier 1 seviyesindeki Leichttraktor tankına verilen isim. (Bknz. LOL-traktor) 

Tumor: Bazı tankların taretlerinin üzerinde yeralan, işlevsiz makineli tüfek veya gözetleme yuvalarına verilen isim. Bunlar tankların en zayıf yerlerinden biridir. 

Unicum/Patlıcan: XVM'de mor renkle gösterilen, istatistik anlamında WoT'ta en iyi durumda olan oyunculara verilen takma isim.

Üdv: Macarca selam/merhaba. Oyunun başında kullanılır.

Wallet Warrior: Premium tank kullanan oyuncuya verilen isim. Visa/Mastercard War ise bir oyunda fazla sayıda Premium tank varsa o oyuna verilen isimdir. Bazen Type-59 için de kullanılır.

Wolf Pack: Bir maç içinde 2 ve daha fazla orta/medium sınıf tankın oluşturduğu ve koordineli olarak hareket eden tank grubu. Wolfpack düzgün kurulduğunda oyunu çok rahat kazandırabilecek bir taktiktir. 

Yönler

North – Tankınızın mini map üzerindeki başlangıç noktasına göre üst tarafı.  

South - Tankınızın mini map üzerindeki başlangıç noktasına göre alt tarafı 

East - Tankınızın mini map üzerindeki başlangıç noktasına göre sağ tarafı. 

West - Tankınızın mini map üzerindeki başlangıç noktasına göre sol tarafı

Yönler oyun içinde bazen karışabilmektedir. Bunu aşmanın en kolay yolu şudur; tankınızın içinde oturduğunuzu farzedin. Sağ eliniz sağ tarafı, sol eliniz sol tarafı işaret eder. Buna göre diğer tanklara komut verebilirsiniz. 

Bir Tankın Bölümleri

Her zırhlı araç 3 ana bölüm içermektedir: Sürücü kompartmanı, savaş kompartmanı ve motor kompartmanı. Bununla birlikte temel bir tanım yapacak olursak bir tankı gövde (hull) ve taret/üstyapı (turret and supersturucture) daha kolaydır. Gövde kısmı sürücü ve motor kompartmanını içerirken Taret ve üstyapı savaş kompartmanını kapsar. Şimdi bu bölümlere biraz daha yakından bakalım.

Gövde (Hull): Gövde sürücü, telsizci ve makineli tüfekçilerin olduğu bir tank kompartmanıdır. Sürücü kompartmanı (Sürücü, yardımcı sürücü ve radyo operatörünün olduğu bölüm) ve motor kompartmanı, savaş kompartmanının bir bölümü ve mühimmat depoları yine gövde kısmı içinde bulunmaktadır. Taretsiz ve alçak profilli ELC AMX gibi tanklarda mürettebatın tümü gövdede olabilir.

Mühimmat Deposu (Ammo Rack): Tankın mühimmatının depolandığı yerlerdir. Bu kısımların amacı çok açıktır; tankın silahları için gerekli olan tüm mühimmatı depolamak ve korumak.  Bununla birlikte bazı faktörler yüzünden (kullanım ve depolama kolaylığı sağlamak gibi) bu bölümler bir tankın en zayıf noktalarından birini oluşturur. Gövde içindeki mühimmat depoları genelde savaş kompartmanına yani taretli olan kısıma en yakın noktalarda ve genelde tankın yan duvarlarına sabitlenmiş halde olur. 

Zırh (Armor): Tank zırhı düşman ateşine karşı bir koruma sağlar. Tank zırhı tankın şekline göre farklı kalınlıklarda ve eğimlerde olabilir. Taret, tankın gövdesine oranla daha fazla hedef olan bir noktadır. Özellikle tank hull-down yapmış iken taret daha riskli bir durumdadır. Dönen bir tarette taretin zırh kalınlığı taretin dönüş hızını etkileyen en önemli faktördür. 

Ekstra Zırh Plakaları (Armor Skirts/Schürzen): Bir tankın yan taraflarına takılan ve amacı tank gövdesinin nispeten zayıf bölümlerini korumak olan ekstra metal plakalardır. İlk olarak Alman tasarımcılar tarafından 2.Dünya Savaşında 14.5 mm.’lik tanksavar tüfeklerine ve 76 mm’lik HE mermilere karşı koruma sağlamak üzere geliştirilen zırh plakalarının savaşın ilerleyen dönemlerinde, uygun koşullarda, bazı AP ve HEAT mermilere karşı da koruma sağlayabildiği görülmüştür. WoT oyunundaki tankların bazıları bu ekstra zırh plakalarını taşır ancak bunların oyun içindeki mekanikler kapsamında henüz efektif bir koruyuculuğu yoktur. 

Şase (Chassis): Şase, bir tankın motor/transmisyon/süspansiyonlarına bağlı tüm gövde kısmını (taret hariç) anlatmak için kullanılan genel bir terimdir. Farklı tipte olan araçlar bazı durumlarda aynı şaseyi kullanır. (Örneğin E-100 ağır tankı ve JpzE-100 TD’si aynı şaseyi kullanmaktadır.) 

Sürüş Tekeri/Cer Dişlisi (Drive Wheel): Bir tankın paletleri döndürmesine yarayan ve üzerindeki dişleri sayesinde diğer tekerleklerden ayrılan parçası. Tankın transmisyonunun durumuna göre önde veya arkada olabilir. Bir tankı hareketsiz bırakmak için vurulabilecek bir noktadır. WoT içinde bir tankı hareketsiz bırakmak istiyorsanız doğrudan bu dişliye veya avara dişliye nişan almalısınız. 

Motor (Engine): Bir tanka güç ve hareket sağlayan en önemli parçadır. 2.Dünya Savaşında genellikle tankın arka tarafına monte edilmişlerdir. Benzin motorlarının dizel motorlara oranla yanmaya daha çok meyilli olduğu düşünülse de bir tank vurulduğu zaman bu çok önemli bir fark olmaktan çıkar. 

Yakıt Tankı (Fuel Tank): Motor için gerekli yakıtın depolandığı yerdir. Bu bölüm yüksdek yanıcı bir madde olan yakıtı içerdiğinden daima bir sorun kaynağı olmuştur. Genelde tank içerisinde boş bulunan her bölge yakıt tankı amacıyla kullanılmaktadır. Bazı tankların dış yüzeylerine takılan ekstra yakıt tankları da mevcuttur. Dizel yakıtın benzine oranla yanması daha zordur. WoT içerisinde yakıtın bitmesi gibi bir durum sözkonusu değildir ancak oyun içinde hasar gören bir yakıt deposunun alev alma riski her zaman daha yüksektir.   

Ön Zırh (Glacis Plate): Bir zırhlı aracın ön yüzeyindeki zırh plakasına verilen isimdir. Bir zırhlı savaşında bu kısım en çok hedef alınan bölgedir. 

Avara Teker (Idler Wheel): Bir tankın hareket etmesi için gerekli olan palet bölümünün döndürülmesi için transmisyonun durumuna göre önde veya arkada olan ve üzerinde hiç diş olmayan bir tekerlektir. Bir tankı hareketsiz bırakmak için vurulabilecek bir noktadır. WoT içinde bir tankı hareketsiz bırakmak istiyorsanız doğrudan bu dişliye veya avara dişliye nişan almalısınız. 

Periskop (Periscope): Bu cihaz tankın içindeki çeşitli noktalara yerleştirilen ve tank mürettebatının dışarısını izlemesine olanak veren bir görüş aletidir. WoT içinde bu noktalar bir tankın hassas bölgelerinden sayılır ve vurulduğunda kritik hasar oluşturmak mümkündür. 

Sponson: Tank gövdesinin bir bölümüdür. Genellikle mühimmat saklamak için kullanılır. Bazı durumlarda tankların silahlarının bir kısmı bu bölümde yer alır. Örneğin M3 Lee tankının ana topu bu kısmın içine yerleştirilmiştir. 

Süspansiyon (Suspension): Bir aracı ilerlediği yoldaki engebeler üzerinde rahat ilerlemesini sağlayan mekanizmadır. 2.Dünya Savaşında genelde yaylı süspansiyonlar ve burulma çubuklu süspansiyonlar kullanılmış olup bazı tanklardaysa (Sovyet BT serisi ve T-34 tankında) Christie tipi süspansiyonlar kullanılmıştır. WoT'ta süspansiyonun kapasitesi tankın ne kadar bir ağırlığı taşıyabileceğini belirler. 

Paletler (Tracks): Bozuk bir zemin üzerinde tankın ilerleyebilmesinin sırrı paletlerdir. Tankın ağırlığının eşit bir şekilde dağıtıldığı paletler bozuk zeminde tekerlekli bir araca göre daha iyi bir ilerleme sağlar. Ayrıca 1.Dünya Savaşında dikenli tel hatlarının aşılmasında paletlerin büyük faydası görülmüştür. 

Taret/Üstyapı/Kule: Taret bir tankın savaş kompartmanıdır. Bir tankın silahlarını içerir ve sabit olabileceği gibi tamamen veya kısmen dönebilecek şekilde de tasarlanabilir. Bir tarette mürettebatın şu üyeleri bulunur; komutan, yükleyici ve topçu. Bu mürettebat üyeleri bazı tankalrda birbirinin yerine görev yapabilir. Örneğin T-34 tankında komutan aynı zamanda topçu görevini de üstlenmiştir. Taretin/üstyapının bölümleri şöyledir: 

Mühimmat Deposu (Ammo Rack): Tankın mühimmatının depolandığı yerlerdir. Bu kısımların amacı çok açıktır; tankın silahları için gerekli olan tüm mühimmatı depolamak ve korumak.  Bununla birlikte bazı faktörler yüzünden (kullanım ve depolama kolaylığı sağlamak gibi) bu bölümler bir tankın en zayıf noktalarından birini oluşturur. Bir tank tareti içinde atıma hazır mühimmat bulundurulur. Bu nedenle tank içindeki diğer mühimmat depolarına oranla taret depoları daha emniyetsizdir. 

Kupola (Cupola): Bir tank taretinin üzerinde bulunan ve komutanın etrafını daha rahat izlemesine olanak veren gözetleme çıkıntısıdır. Bu kısım 360 derecelik bir görüş imkanı sağlar. Aynı zamanda WoT içinde tankın diğer kısımlarına göre daha dayanıksızdır ve buradan alınan bir isabet hem hasar görmeye hem de komutanın savaş dışında kalmasına neden olur. 

Top (Gun): Bir zırhlı aracın ana silahıdır. Uç kısmına bir namlu freni (Muzzle Brake) takılı olabilir. Namlu freninin amacı topun ateşlenmesiyle oluşan gazların uygun bir şekilde namludan çıkmasını sağlamak ve bu nedenle oluşan alevlerin daha uygun bir şekilde dağılmasını sağlamaktır. 

Mantlet: Taret zırhının ön tarafında bulunan, topun taret içine girdiği noktayı korumaya yarayan zırh plakasıdır. Mantletler farklı şekil ve amaçlı olabilirler. Örneğin Tiger I tankındaki mantlet aynı zamanda taretin ön tarafındaki zırhı da oluşturmaktadır. Bununla birlikte örneğin Sherman tankındaki mantllet tank taretinin nispeten zayıf olan taret ön zırhı için ekstra bir koruma sağlar. 

Taret Halkası (Turret Ring): Sadece dönen taretlerde bulunan ve taretin dönme mekanizmasıın üzerinde ilerlediği kısımdır. Bazı tanklarda bu kısım görünür durumda olup zayıf bir nokta oluşturur. (Örneğin T-34) Buradaki zırh taretin diğer noktasına göre daha ince olup hemen ardında önemli cihazları barındırdığından hassas bir noktadır. 

Otomatik Yükleyici (Autoloader): Öncelikle Fransızlar tarafından kullanılan, WoT içindeyse Fransız tanklarından başka Amerikan tanklarında da bulunan bir otomatik mühimmat yükleme mekanizmasıdır. Bu mekanizma ile mürettebat içinde bulunan yükleyici çıkartılmış olur. Bu tip bir yükleyiciye sahip tanklar mermileri bir çeşit şarjör mekanizmasından alır ve oldukça hızlı ateş edebilirler. Şarjör mekanizmasındaki mermiler bittiğinde otomatik oalrak yeniden doldurma süreci başlar. Bu süre uzun bir süre olduğundan bir siper arkasına geçip beklenmesi önerilir. Teorik olarak yeniden ateş edilmesi için şarjörün tam olarak doldurulmasına gerek yoktur ancak WoT içinde bu şekilde ateş etmek mümkün değildir. Bazı modern otomatik yükleyiciler mermileri bir şarjöre doldurmaktansa doğrudan mühimmat deposundan alır ve topa yükler. Otomatik yükleyici mekanizmayı otomatik toplarla (autocannon) ile karıştırmamak gerekir.

Otomatik top (Autocannon): Küçük kalibreli silahlar olup tam otomatik ateşleme yapabilirler. Makineli tüfeklere benzerler ancak klasik mermiler yerine küçük kalibreli top mermileri atarlar. Çok hızlı ve etkili bir ateş gücüdürler. 2.Dünya Savaşının erken dönemlerinde kullanılmaya başlanmış ancak zırh delme güçleri az olduğundan çabucak kullanımdan çıkmış ve sadece birkaç özel Alman keşif aracında kullanılmaya devam edilmişlerdir. Bu noktadan sonra genelde uçak savar topları olarak kullanılmışlardır. 

KwK: Kampfwagen Kanone, Almanca Tank Topu. (Tanklara takılan toplara verilen isim) 

PaK: Panzerabwehr Kanone, Almanca Anti-Tank topu. (Tanklara takılmazlar, ayrıca çekilerek savaş alanına getirilen silahlardır.)

StuH: SturmHaubitze, Almanca Saldırı Howitzeri. Bir zırhlı araca takılan ve piyadeye yakın topçu desteği sağlamak için kullanılan Howitzer topudur. 

StuK: SturmKanone, Almanca Saldırı Topu. Sturmgeschütz (StuG) zırhlı aracına takılan ve piyadeye yakın topçu desteği sağlamak için kullanılan bir top çeşitidir. StuH ile karıştırmamak gerekir çünkü StuK topları aynı zamanda tanksavar mermileri de kullanır.  

Mühimmat (Ammunition)

Zırh delici (AP, Armor Piercing): Düşman tankının zırhını delerek onu etkisiz hale getirmeyi amaçlayan mermi tipidir.  Sıklıkla kinetik enerjisi yüksek mermileri anlatmak için kullanılır. Klasik AP mermiler yoğun ve katı metalden yapılmış olup dolgu ve komposit bir yapı içermezler. Zırh delme kabiliyeti merminin delmede etkili kütlesine bağlıdır. 2.Dünya Savaşında çoğu ülke patlayıcı etkisi de olan APHE mermiler kullanırkan İngiltere katı metal mermileri tercih etmiş ve yaptığı testlerde bu tip mermilerin tankın içinde farklı hasarlara neden olduğunu görmüştür.

Zırh Delici Kompozit Rijit (APCR,Armor Piercing Composite Rigid): Temel küçük kalibreli zırh delici mühimmat. APCR gövdesi namludan daha küçük çapta bir zırh delici içerir ve hafif metalden yapılma bir kabuk onu sarar. Metal kabuk ayrılabilir durumdadır. Merminin hafif ağırlığı ona yüksek namlu çıkış hızı ve delme gücü sağlar. Bununla birlikte nispeten küçük kesit yoğunluğu yüksek sürtünmeye ve APCR’nin hızını çok çabuk kaybetmesine yol açar. APCR mermiler 2.Dünya Savaşında çoğu ülke tarafından kullanılmıştır.

Yüksek Patlayıcılı Mermi (HE, High Explosive): Vermiş olduğu hasarın sahip olduğu kinetik enerjiden daha çok içerdiği patlayıcının patlamasından gelen bir mermi türüne verilen isimdir. Birçok farklı HE mermi türü olup en sık kullanılan tipi patladığı zaman etrafında öldürücü şarapnaller yayan HE-Frag mermilerdir. Bir HE mermi ince bir kabuk içinde patlayıcı barındırır ve bu patlayıcının gücüne güvenir. Bu nedenle HE mermiler sıklıkla tahkim edilmiş noktalara karşı kullanıldılar. Pratik kullanımda HE-Frag mermilerin de normal HE mermiler kadar etkili olduğu görüldü.   

Yüksek Patlayıcılı Anti-Tank (HEAT, High Explosive Anti-Tank): AP mermiler boşluklu imla hakkı etkisi kullanır. İçi oyuk şekilli patlayıcı HEAT çekirdeğini ileriye doğru yüksek hızda gönderen bir gaz çıkartır. Kinetik enerjili AP mermilerin aksine HEAT mermiler nispeten daha düşük hızlarda aynı etkiyi yakalar. Bu nedenle düşük namlu çıkış hızına sahip toplar ve howitzer’ler için bu tip mermiler uygun bir seçim haline gelmiştir. Bununla birlikte 2.Dünya Savaşında bu mermiler çok fazla kullanılmamış ve genelde kısa menzillere atılmışlardır. Ayrıca üretim maliyetleri oldukça düşüktür. Almanya savaşın sonunda diğer tip mermiler yerine çoğunlukla HEAT mermileri tercih etmiştir.

HESH (High Explosive Squash Head): Oyunda sadece İngiliz tankları tarafından kullanılan mermi tipidir. HESH mermileri ince metal kabuk içine geciktirilmiş fünyeye sahip plastik patlayıcı ile doldurulmuş mermilerdir. Bu tip mermiler tank zırhına çarptıktan milisaniyeler sonra patlar ve tank zırhının iç tarafında yüksek ısı ve şok dalgası yaratarak tankın içindekilere zarar vermeyi amaçlar. Zırhın iç tarafından kopan metal parçaları tankın içindekiler için ölümcül bir etki yaratır. Bu tip mermiler zırhı delmektense tank içerisinde şok dalgası ve ısı yayılmasını amaçlar.   

Pzgr: Panzergranate, AP mermilerin Alman versiyonuna verilen isim. En çok kullanılan tipleri Pzgr.39 (APCBC) ve Pzgr.40 (APCR)’dır. 

Sprgr: Sprenggranate, HE mermilerin Alman versiyonuna verilen isim.

Oyun İçi Deyişler, İpuçları

- Bir savaşta chat özelliğini kullanırken bir tankın adını tam olarak yazmak için yeterli zaman olmayabilir. Bazen de seslenmek istediğiniz tankın tam adı bilemeyebilirsiniz. Bu durumda bazı kısaltmalar kullanmanız gerekir. Eğer maç içinde bir tankın tipini öğrenmek istiyorsanız sadece “tab” tuşuna basıp çıkan listeye bakmanız yeterlidir. 

- Bir diğer iletişim kurma şekli sadece tankın adında yeralan harfi söylemektir. Mesela VK veya IS gibi 

- Bazı tank modellerinin kendilerine has isimleri vardır. Oyuncuya bunlarla de seslenebilirsiniz. Mesela: 

Ferdi: Ferdinand
BatChat/Bat Mobile: Bat Chatillon 25 t
Patton: M46 Patton
JT: Jagdtiger
Bunlardan başka şu lakaplar da tanklar için kullanılmaktadır.

Battleship: Maus’un takma adıdır. 

Bullet Hose: Çok seri ateş edebilen makineli topları nedeniyle Pz.Kpfw. I Ausf. C tankına takılan lakap.

Darth Vader: Garip taret şekli (Schmalturm taret) nedeniyle Pz.Kpfw. IV Schmalturm’a verilen takma isim. 

Dracula: GW Panther’in takma adı. Arkasındaki çıkıntılar nedeniyle bu adı almıştır. 

Dreadnought: KV-2 tankının takma adı. Gerçekte de bu lakap kullanılmıştır. 

Duck: Ördeğe benzemesi nedeniyle AMX 40 tankına verilen lakap. 

Easy 8 / E8: M4A3E8 Sherman tankının takma adı. Gerçekte de bu lakap kullanılmıştır. 

Fat Tank: Aufklärungspanzer Panther tankının takma adı. Büyük gövdesine oranla çok küçük olan tareti için bu isim verilmiştir. 

Hot Tog/School Bus/ Land Sub/Land Ship: TOG II* tankının takma adları.  

Jpeg: JagdPz E-100 tankının takma adı.  

Jumbo: M4A3E2 tankının takma adı. Gerçekte de bu lakap kullanılmıştır. 

King Tiger / KT: Pz.Kpfw. Tiger II tankının takma adı. Gerçekte de bu lakap kullanılmıştır. 

Leo:  VK 16.02 Leopard tankının takma adı. 

Loltraktor: Leichttraktor tankının takma adı.

Micro/Mini Maus: Hotchkiss H35 ve Pz.Kpfw. 38H 735 (f) tanklarının takma adı.

Mutant 6/ Super 6/ Beta Tank: M6A2E1 tankının takma adı. Taret şekli nedeniyle bu lakap verilmiştir. 

School Bus: SU-14-2 tankının takma adı. 

Susie/ Suzie: SU-8 tankının takma adı. 

Trolltraktor: Troll platoonlar kurarak yüksek tier maçlara giren Leichttraktor tankının takma adı. 

Unicorn: S-51 tankının takma adı.

What The Fuck Auf.: Alman Waffenträger auf E 100 TD'sine takılan isim. : Bir engel (Bina, kaya vb) arkasında duran tankın karşısındaki düşmana ön tarafı yerine yan tarafını göstererek yaptığı bir hareket olup düşmanın attığı mermiyi sekirmek amaçlıdır. Bu hareketi yaparken düşmana yan zırhınızı helen atışın sekmesi için maksimum eğimli bir açıda çıkarmanız gerekir. AP, APCR mermileri sektirmek için en iyi yoldur. Bununla birlikte karşıdaki düşman deneyimli ise size sekeceğini bildiği AP, APCR yerine HE veya HEAT atacaktır. Unutmayınız ki bu tip mermileri sektirme şansınız yoktur. 

Siema/Siemka/siemanko: Lehçede “Selam” anlamındaki kelime. 

Skin: Oyundaki tankların dış yüzeyindeki kaplamaya verilen isim. Bu kelime genellikle WoT fanları tarafından oyun içindeki tank modellerini şeklen yeniden yapılandıran küçük program paketlerine verilen isimdir. 

Sniper: Düşman tanklarını çok uzak mesafedec vurabilen tanklara verilen genel bir isimdir. Bu tanklar bir noktada beklerken önlerinden ilerleyen diğer tankların/gözcülerin ortaya çıkardığı hedeflere ateş ederler. Alman ağacındaki tanklar iyi sniper tanklar olarak bilinmektedir. 

Spotter: Takımındaki arty, td ve diğer tanklara düşman tankların yerini gösteren tanka verilen isim. Scout ile eşanlamlı sayılabilir.

Steel Rain: Topçu atışı ile sürekli bir şekilde yapılan bombardımana verilen isim. 

Stock: Yeni satın alınan bir tankın üzerine hiçbir modül, parça takılmamış sıfır hali. 

Suiscout ya da Suicide Scout: (Rusher) Maç başlar başlamaz doğrudan düşman üzerine tankını süren oyuncunun yaptığı hareket. Bu tip bir hareket doğrudan doğruya düşman üssüne yapılır ve takımdaki kimse ateş edemz çünkü kimse uygun pozisyona gelememiş ve mermi yükleyememiştir. Bu hareket çabuk bir ölümle sonuçlanır. 

Support Tank: Destek Tankı. Nispeten zayıf zırhlı, iyi bir topu olan ve savaşa arkalardan destek veren tanklara serilen isim. Bir destek tankı asla en önde yer almamalı, genellikle ağır tankların yanında savaş girmelidir. 

TD: Tank Destroyer / Tank Yokedicisi anlamındaki kelimelerin kısaltması. Çoğunlukla taretsiz, çok güçlü bir topa ve ön zırha ancak nispeten zayıf yan ve arka zırhlara sahip tank türü.

TL (DR): Forumlarda kullanılır. Too long, don't read / Çok uzun, okumadım anlamındaki kelimelerin kısaltmasıdır.

Team Killer: Takım arkadaşını kazara veya kasten öldüren takım oyuncusuna verilen isim. Bu oyuncuları açık mavi renkli olarak takım listesinde görebilirsiniz. Bir team killer WoT kuralları gereği otomatik olarak veya raporlanmasına bağlı olarak oyundan geçici veya kalıcı olarak banlanmaktadır. 

Tomato/Domates: Oyuna yeni başlayan ve istatistikleri çok kötü olan oyuncular için kullanılan takma isim. Bu tip oyuncuların XVM görüntüsü kırmızı renkli olduğundan bu isimle anılırlar.

Track: De-track / Paleti Kopar(mak) anlamındaki kelimelerin kısaltması. Bir düşman aracının paletlerini kopartarak tankı hareketsiz hale getirme olayı. Böylece tank kocaman bir hedef haline gelir. Özellikle taretsiz tanklar için bu çok ölümcüldür. 

Track & Splat: Takımdaki arty’nin istediği tankı arama olayı. 

Tracked/De-Track: Bir ya da iki paleti kopartılmış olan tank. 

Troll-Traktor: Tier 10 (veya benzer yüksek seviye) savaşa giren tier 1 seviyesindeki Leichttraktor tankına verilen isim. (Bknz. LOL-traktor) 

Tumor: Bazı tankların taretlerinin üzerinde yeralan, işlevsiz makineli tüfek veya gözetleme yuvalarına verilen isim. Bunlar tankların en zayıf yerlerinden biridir. 

Unicum/Patlıcan: XVM'de mor renkle gösterilen, istatistik anlamında WoT'ta en iyi durumda olan oyunculara verilen takma isim.

Üdv: Macarca selam/merhaba. Oyunun başında kullanılır.

Wallet Warrior: Premium tank kullanan oyuncuya verilen isim. Visa/Mastercard War ise bir oyunda fazla sayıda Premium tank varsa o oyuna verilen isimdir. Bazen Type-59 için de kullanılır.

Wolf Pack: Bir maç içinde 2 ve daha fazla orta/medium sınıf tankın oluşturduğu ve koordineli olarak hareket eden tank grubu. Wolfpack düzgün kurulduğunda oyunu çok rahat kazandırabilecek bir taktiktir. 

Yönler

North – Tankınızın mini map üzerindeki başlangıç noktasına göre üst tarafı.  

South - Tankınızın mini map üzerindeki başlangıç noktasına göre alt tarafı 

East - Tankınızın mini map üzerindeki başlangıç noktasına göre sağ tarafı. 

West - Tankınızın mini map üzerindeki başlangıç noktasına göre sol tarafı

Yönler oyun içinde bazen karışabilmektedir. Bunu aşmanın en kolay yolu şudur; tankınızın içinde oturduğunuzu farzedin. Sağ eliniz sağ tarafı, sol eliniz sol tarafı işaret eder. Buna göre diğer tanklara komut verebilirsiniz. 

Bir Tankın Bölümleri

Her zırhlı araç 3 ana bölüm içermektedir: Sürücü kompartmanı, savaş kompartmanı ve motor kompartmanı. Bununla birlikte temel bir tanım yapacak olursak bir tankı gövde (hull) ve taret/üstyapı (turret and supersturucture) daha kolaydır. Gövde kısmı sürücü ve motor kompartmanını içerirken Taret ve üstyapı savaş kompartmanını kapsar. Şimdi bu bölümlere biraz daha yakından bakalım.

Gövde (Hull): Gövde sürücü, telsizci ve makineli tüfekçilerin olduğu bir tank kompartmanıdır. Sürücü kompartmanı (Sürücü, yardımcı sürücü ve radyo operatörünün olduğu bölüm) ve motor kompartmanı, savaş kompartmanının bir bölümü ve mühimmat depoları yine gövde kısmı içinde bulunmaktadır. Taretsiz ve alçak profilli ELC AMX gibi tanklarda mürettebatın tümü gövdede olabilir.

Mühimmat Deposu (Ammo Rack): Tankın mühimmatının depolandığı yerlerdir. Bu kısımların amacı çok açıktır; tankın silahları için gerekli olan tüm mühimmatı depolamak ve korumak.  Bununla birlikte bazı faktörler yüzünden (kullanım ve depolama kolaylığı sağlamak gibi) bu bölümler bir tankın en zayıf noktalarından birini oluşturur. Gövde içindeki mühimmat depoları genelde savaş kompartmanına yani taretli olan kısıma en yakın noktalarda ve genelde tankın yan duvarlarına sabitlenmiş halde olur. 

Zırh (Armor): Tank zırhı düşman ateşine karşı bir koruma sağlar. Tank zırhı tankın şekline göre farklı kalınlıklarda ve eğimlerde olabilir. Taret, tankın gövdesine oranla daha fazla hedef olan bir noktadır. Özellikle tank hull-down yapmış iken taret daha riskli bir durumdadır. Dönen bir tarette taretin zırh kalınlığı taretin dönüş hızını etkileyen en önemli faktördür. 

Ekstra Zırh Plakaları (Armor Skirts/Schürzen): Bir tankın yan taraflarına takılan ve amacı tank gövdesinin nispeten zayıf bölümlerini korumak olan ekstra metal plakalardır. İlk olarak Alman tasarımcılar tarafından 2.Dünya Savaşında 14.5 mm.’lik tanksavar tüfeklerine ve 76 mm’lik HE mermilere karşı koruma sağlamak üzere geliştirilen zırh plakalarının savaşın ilerleyen dönemlerinde, uygun koşullarda, bazı AP ve HEAT mermilere karşı da koruma sağlayabildiği görülmüştür. WoT oyunundaki tankların bazıları bu ekstra zırh plakalarını taşır ancak bunların oyun içindeki mekanikler kapsamında henüz efektif bir koruyuculuğu yoktur. 

Şase (Chassis): Şase, bir tankın motor/transmisyon/süspansiyonlarına bağlı tüm gövde kısmını (taret hariç) anlatmak için kullanılan genel bir terimdir. Farklı tipte olan araçlar bazı durumlarda aynı şaseyi kullanır. (Örneğin E-100 ağır tankı ve JpzE-100 TD’si aynı şaseyi kullanmaktadır.) 

Sürüş Tekeri/Cer Dişlisi (Drive Wheel): Bir tankın paletleri döndürmesine yarayan ve üzerindeki dişleri sayesinde diğer tekerleklerden ayrılan parçası. Tankın transmisyonunun durumuna göre önde veya arkada olabilir. Bir tankı hareketsiz bırakmak için vurulabilecek bir noktadır. WoT içinde bir tankı hareketsiz bırakmak istiyorsanız doğrudan bu dişliye veya avara dişliye nişan almalısınız. 

Motor (Engine): Bir tanka güç ve hareket sağlayan en önemli parçadır. 2.Dünya Savaşında genellikle tankın arka tarafına monte edilmişlerdir. Benzin motorlarının dizel motorlara oranla yanmaya daha çok meyilli olduğu düşünülse de bir tank vurulduğu zaman bu çok önemli bir fark olmaktan çıkar. 

Yakıt Tankı (Fuel Tank): Motor için gerekli yakıtın depolandığı yerdir. Bu bölüm yüksdek yanıcı bir madde olan yakıtı içerdiğinden daima bir sorun kaynağı olmuştur. Genelde tank içerisinde boş bulunan her bölge yakıt tankı amacıyla kullanılmaktadır. Bazı tankların dış yüzeylerine takılan ekstra yakıt tankları da mevcuttur. Dizel yakıtın benzine oranla yanması daha zordur. WoT içerisinde yakıtın bitmesi gibi bir durum sözkonusu değildir ancak oyun içinde hasar gören bir yakıt deposunun alev alma riski her zaman daha yüksektir.   

Ön Zırh (Glacis Plate): Bir zırhlı aracın ön yüzeyindeki zırh plakasına verilen isimdir. Bir zırhlı savaşında bu kısım en çok hedef alınan bölgedir. 

Avara Teker (Idler Wheel): Bir tankın hareket etmesi için gerekli olan palet bölümünün döndürülmesi için transmisyonun durumuna göre önde veya arkada olan ve üzerinde hiç diş olmayan bir tekerlektir. Bir tankı hareketsiz bırakmak için vurulabilecek bir noktadır. WoT içinde bir tankı hareketsiz bırakmak istiyorsanız doğrudan bu dişliye veya avara dişliye nişan almalısınız. 

Periskop (Periscope): Bu cihaz tankın içindeki çeşitli noktalara yerleştirilen ve tank mürettebatının dışarısını izlemesine olanak veren bir görüş aletidir. WoT içinde bu noktalar bir tankın hassas bölgelerinden sayılır ve vurulduğunda kritik hasar oluşturmak mümkündür. 

Sponson: Tank gövdesinin bir bölümüdür. Genellikle mühimmat saklamak için kullanılır. Bazı durumlarda tankların silahlarının bir kısmı bu bölümde yer alır. Örneğin M3 Lee tankının ana topu bu kısmın içine yerleştirilmiştir. 

Süspansiyon (Suspension): Bir aracı ilerlediği yoldaki engebeler üzerinde rahat ilerlemesini sağlayan mekanizmadır. 2.Dünya Savaşında genelde yaylı süspansiyonlar ve burulma çubuklu süspansiyonlar kullanılmış olup bazı tanklardaysa (Sovyet BT serisi ve T-34 tankında) Christie tipi süspansiyonlar kullanılmıştır. WoT'ta süspansiyonun kapasitesi tankın ne kadar bir ağırlığı taşıyabileceğini belirler. 

Paletler (Tracks): Bozuk bir zemin üzerinde tankın ilerleyebilmesinin sırrı paletlerdir. Tankın ağırlığının eşit bir şekilde dağıtıldığı paletler bozuk zeminde tekerlekli bir araca göre daha iyi bir ilerleme sağlar. Ayrıca 1.Dünya Savaşında dikenli tel hatlarının aşılmasında paletlerin büyük faydası görülmüştür. 

Taret/Üstyapı/Kule: Taret bir tankın savaş kompartmanıdır. Bir tankın silahlarını içerir ve sabit olabileceği gibi tamamen veya kısmen dönebilecek şekilde de tasarlanabilir. Bir tarette mürettebatın şu üyeleri bulunur; komutan, yükleyici ve topçu. Bu mürettebat üyeleri bazı tankalrda birbirinin yerine görev yapabilir. Örneğin T-34 tankında komutan aynı zamanda topçu görevini de üstlenmiştir. Taretin/üstyapının bölümleri şöyledir: 

Mühimmat Deposu (Ammo Rack): Tankın mühimmatının depolandığı yerlerdir. Bu kısımların amacı çok açıktır; tankın silahları için gerekli olan tüm mühimmatı depolamak ve korumak.  Bununla birlikte bazı faktörler yüzünden (kullanım ve depolama kolaylığı sağlamak gibi) bu bölümler bir tankın en zayıf noktalarından birini oluşturur. Bir tank tareti içinde atıma hazır mühimmat bulundurulur. Bu nedenle tank içindeki diğer mühimmat depolarına oranla taret depoları daha emniyetsizdir. 

Kupola (Cupola): Bir tank taretinin üzerinde bulunan ve komutanın etrafını daha rahat izlemesine olanak veren gözetleme çıkıntısıdır. Bu kısım 360 derecelik bir görüş imkanı sağlar. Aynı zamanda WoT içinde tankın diğer kısımlarına göre daha dayanıksızdır ve buradan alınan bir isabet hem hasar görmeye hem de komutanın savaş dışında kalmasına neden olur. 

Top (Gun): Bir zırhlı aracın ana silahıdır. Uç kısmına bir namlu freni (Muzzle Brake) takılı olabilir. Namlu freninin amacı topun ateşlenmesiyle oluşan gazların uygun bir şekilde namludan çıkmasını sağlamak ve bu nedenle oluşan alevlerin daha uygun bir şekilde dağılmasını sağlamaktır. 

Mantlet: Taret zırhının ön tarafında bulunan, topun taret içine girdiği noktayı korumaya yarayan zırh plakasıdır. Mantletler farklı şekil ve amaçlı olabilirler. Örneğin Tiger I tankındaki mantlet aynı zamanda taretin ön tarafındaki zırhı da oluşturmaktadır. Bununla birlikte örneğin Sherman tankındaki mantllet tank taretinin nispeten zayıf olan taret ön zırhı için ekstra bir koruma sağlar. 

Taret Halkası (Turret Ring): Sadece dönen taretlerde bulunan ve taretin dönme mekanizmasıın üzerinde ilerlediği kısımdır. Bazı tanklarda bu kısım görünür durumda olup zayıf bir nokta oluşturur. (Örneğin T-34) Buradaki zırh taretin diğer noktasına göre daha ince olup hemen ardında önemli cihazları barındırdığından hassas bir noktadır. 

Otomatik Yükleyici (Autoloader): Öncelikle Fransızlar tarafından kullanılan, WoT içindeyse Fransız tanklarından başka Amerikan tanklarında da bulunan bir otomatik mühimmat yükleme mekanizmasıdır. Bu mekanizma ile mürettebat içinde bulunan yükleyici çıkartılmış olur. Bu tip bir yükleyiciye sahip tanklar mermileri bir çeşit şarjör mekanizmasından alır ve oldukça hızlı ateş edebilirler. Şarjör mekanizmasındaki mermiler bittiğinde otomatik oalrak yeniden doldurma süreci başlar. Bu süre uzun bir süre olduğundan bir siper arkasına geçip beklenmesi önerilir. Teorik olarak yeniden ateş edilmesi için şarjörün tam olarak doldurulmasına gerek yoktur ancak WoT içinde bu şekilde ateş etmek mümkün değildir. Bazı modern otomatik yükleyiciler mermileri bir şarjöre doldurmaktansa doğrudan mühimmat deposundan alır ve topa yükler. Otomatik yükleyici mekanizmayı otomatik toplarla (autocannon) ile karıştırmamak gerekir.

Otomatik top (Autocannon): Küçük kalibreli silahlar olup tam otomatik ateşleme yapabilirler. Makineli tüfeklere benzerler ancak klasik mermiler yerine küçük kalibreli top mermileri atarlar. Çok hızlı ve etkili bir ateş gücüdürler. 2.Dünya Savaşının erken dönemlerinde kullanılmaya başlanmış ancak zırh delme güçleri az olduğundan çabucak kullanımdan çıkmış ve sadece birkaç özel Alman keşif aracında kullanılmaya devam edilmişlerdir. Bu noktadan sonra genelde uçak savar topları olarak kullanılmışlardır. 

KwK: Kampfwagen Kanone, Almanca Tank Topu. (Tanklara takılan toplara verilen isim) 

PaK: Panzerabwehr Kanone, Almanca Anti-Tank topu. (Tanklara takılmazlar, ayrıca çekilerek savaş alanına getirilen silahlardır.)

StuH: SturmHaubitze, Almanca Saldırı Howitzeri. Bir zırhlı araca takılan ve piyadeye yakın topçu desteği sağlamak için kullanılan Howitzer topudur. 

StuK: SturmKanone, Almanca Saldırı Topu. Sturmgeschütz (StuG) zırhlı aracına takılan ve piyadeye yakın topçu desteği sağlamak için kullanılan bir top çeşitidir. StuH ile karıştırmamak gerekir çünkü StuK topları aynı zamanda tanksavar mermileri de kullanır.  

Mühimmat (Ammunition)

Zırh delici (AP, Armor Piercing): Düşman tankının zırhını delerek onu etkisiz hale getirmeyi amaçlayan mermi tipidir.  Sıklıkla kinetik enerjisi yüksek mermileri anlatmak için kullanılır. Klasik AP mermiler yoğun ve katı metalden yapılmış olup dolgu ve komposit bir yapı içermezler. Zırh delme kabiliyeti merminin delmede etkili kütlesine bağlıdır. 2.Dünya Savaşında çoğu ülke patlayıcı etkisi de olan APHE mermiler kullanırkan İngiltere katı metal mermileri tercih etmiş ve yaptığı testlerde bu tip mermilerin tankın içinde farklı hasarlara neden olduğunu görmüştür.

Zırh Delici Kompozit Rijit (APCR,Armor Piercing Composite Rigid): Temel küçük kalibreli zırh delici mühimmat. APCR gövdesi namludan daha küçük çapta bir zırh delici içerir ve hafif metalden yapılma bir kabuk onu sarar. Metal kabuk ayrılabilir durumdadır. Merminin hafif ağırlığı ona yüksek namlu çıkış hızı ve delme gücü sağlar. Bununla birlikte nispeten küçük kesit yoğunluğu yüksek sürtünmeye ve APCR’nin hızını çok çabuk kaybetmesine yol açar. APCR mermiler 2.Dünya Savaşında çoğu ülke tarafından kullanılmıştır.

Yüksek Patlayıcılı Mermi (HE, High Explosive): Vermiş olduğu hasarın sahip olduğu kinetik enerjiden daha çok içerdiği patlayıcının patlamasından gelen bir mermi türüne verilen isimdir. Birçok farklı HE mermi türü olup en sık kullanılan tipi patladığı zaman etrafında öldürücü şarapnaller yayan HE-Frag mermilerdir. Bir HE mermi ince bir kabuk içinde patlayıcı barındırır ve bu patlayıcının gücüne güvenir. Bu nedenle HE mermiler sıklıkla tahkim edilmiş noktalara karşı kullanıldılar. Pratik kullanımda HE-Frag mermilerin de normal HE mermiler kadar etkili olduğu görüldü.   

Yüksek Patlayıcılı Anti-Tank (HEAT, High Explosive Anti-Tank): AP mermiler boşluklu imla hakkı etkisi kullanır. İçi oyuk şekilli patlayıcı HEAT çekirdeğini ileriye doğru yüksek hızda gönderen bir gaz çıkartır. Kinetik enerjili AP mermilerin aksine HEAT mermiler nispeten daha düşük hızlarda aynı etkiyi yakalar. Bu nedenle düşük namlu çıkış hızına sahip toplar ve howitzer’ler için bu tip mermiler uygun bir seçim haline gelmiştir. Bununla birlikte 2.Dünya Savaşında bu mermiler çok fazla kullanılmamış ve genelde kısa menzillere atılmışlardır. Ayrıca üretim maliyetleri oldukça düşüktür. Almanya savaşın sonunda diğer tip mermiler yerine çoğunlukla HEAT mermileri tercih etmiştir.

HESH (High Explosive Squash Head): Oyunda sadece İngiliz tankları tarafından kullanılan mermi tipidir. HESH mermileri ince metal kabuk içine geciktirilmiş fünyeye sahip plastik patlayıcı ile doldurulmuş mermilerdir. Bu tip mermiler tank zırhına çarptıktan milisaniyeler sonra patlar ve tank zırhının iç tarafında yüksek ısı ve şok dalgası yaratarak tankın içindekilere zarar vermeyi amaçlar. Zırhın iç tarafından kopan metal parçaları tankın içindekiler için ölümcül bir etki yaratır. Bu tip mermiler zırhı delmektense tank içerisinde şok dalgası ve ısı yayılmasını amaçlar.   

Pzgr: Panzergranate, AP mermilerin Alman versiyonuna verilen isim. En çok kullanılan tipleri Pzgr.39 (APCBC) ve Pzgr.40 (APCR)’dır. 

Sprgr: Sprenggranate, HE mermilerin Alman versiyonuna verilen isim.

Oyun İçi Deyişler, İpuçları

- Bir savaşta chat özelliğini kullanırken bir tankın adını tam olarak yazmak için yeterli zaman olmayabilir. Bazen de seslenmek istediğiniz tankın tam adı bilemeyebilirsiniz. Bu durumda bazı kısaltmalar kullanmanız gerekir. Eğer maç içinde bir tankın tipini öğrenmek istiyorsanız sadece “tab” tuşuna basıp çıkan listeye bakmanız yeterlidir. 

- Bir diğer iletişim kurma şekli sadece tankın adında yeralan harfi söylemektir. Mesela VK veya IS gibi 

- Bazı tank modellerinin kendilerine has isimleri vardır. Oyuncuya bunlarla de seslenebilirsiniz. Mesela: 

Ferdi: Ferdinand
BatChat/Bat Mobile: Bat Chatillon 25 t
Patton: M46 Patton
JT: Jagdtiger
Bunlardan başka şu lakaplar da tanklar için kullanılmaktadır.

Battleship: Maus’un takma adıdır. 

Bullet Hose: Çok seri ateş edebilen makineli topları nedeniyle Pz.Kpfw. I Ausf. C tankına takılan lakap.

Darth Vader: Garip taret şekli (Schmalturm taret) nedeniyle Pz.Kpfw. IV Schmalturm’a verilen takma isim. 

Dracula: GW Panther’in takma adı. Arkasındaki çıkıntılar nedeniyle bu adı almıştır. 

Dreadnought: KV-2 tankının takma adı. Gerçekte de bu lakap kullanılmıştır. 

Duck: Ördeğe benzemesi nedeniyle AMX 40 tankına verilen lakap. 

Easy 8 / E8: M4A3E8 Sherman tankının takma adı. Gerçekte de bu lakap kullanılmıştır. 

Fat Tank: Aufklärungspanzer Panther tankının takma adı. Büyük gövdesine oranla çok küçük olan tareti için bu isim verilmiştir. 

Hot Tog/School Bus/ Land Sub/Land Ship: TOG II* tankının takma adları.  

Jpeg: JagdPz E-100 tankının takma adı.  

Jumbo: M4A3E2 tankının takma adı. Gerçekte de bu lakap kullanılmıştır. 

King Tiger / KT: Pz.Kpfw. Tiger II tankının takma adı. Gerçekte de bu lakap kullanılmıştır. 

Leo:  VK 16.02 Leopard tankının takma adı. 

Loltraktor: Leichttraktor tankının takma adı.

Micro/Mini Maus: Hotchkiss H35 ve Pz.Kpfw. 38H 735 (f) tanklarının takma adı.

Mutant 6/ Super 6/ Beta Tank: M6A2E1 tankının takma adı. Taret şekli nedeniyle bu lakap verilmiştir. 

School Bus: SU-14-2 tankının takma adı. 

Susie/ Suzie: SU-8 tankının takma adı. 

Trolltraktor: Troll platoonlar kurarak yüksek tier maçlara giren Leichttraktor tankının takma adı. 

Unicorn: S-51 tankının takma adı.

What The Fuck Auf.: Alman Waffenträger auf E 100 TD'sine takılan isim. W

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Sweet Tomatoes Printable Coupons